• 01. Ticari Yapılar
  • 02. Turizm ve Rekreasyon Yapıları
  • 03. Eğitim Yapıları
  • 04. Kültür Yapıları
  • 05. Konut Yapıları

Ocak ayında ikinci kitabı yayınlanan VitrA ve TSMD’nin ortaklığında hayata geçen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi, farklı yapı türlerini eksen alarak, Türkiye çağdaş mimarlık ortamını belgelemeyi, tartışmayı ve yeni çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefliyor. Bu dizinin uluslararası mimarlık litaratüründe önemli bir yer tutması hedefleniyor. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan kitap aynı anda Türkiye’de ve yurtdışında satışa sunulacağı gibi diziye ait web sitesinden pdf olarak da ücretsiz indirilebiliyor. 50 seçkiden oluşan kitapta yabancı mimarların Türkiye’de yaptıkları uygulamalar olduğu gibi Türk mimarların yurtdışı uygulamalarına da yer verildi.

Konaklama ve rekreasyon yapıları olarak 2 ana katagoride gruplandığı kitaptaki projeleri Banu Binat, Deniz Güner ve Ertuğ Uçar’dan oluşan seçici kurul belirledi. Projelerin seçilme kriterleri her binanın farklı bir plan şemasına, farklı hizmet ve işlevlere yönelmesine, farklı konumda bulunmasına, bulunduğu çevre ile kurduğu ilişkide farklılık yaratmasına, malzeme, tasarım ve strüktürel açıdan yenilikçi bir yaklaşıma sahip olmasına göre belirlenirken, mimarlık ofislerinin çeşitliliğine ve yapı üretimininin yaklaşık profilini çıkaracak bir coğrafik dağılımın sağlanmasına da çalışıldı.

2000 sonrasının bu dizi ile mercek altına alınması, 2000‘lerin mimarlıkta önemli bir kırılımı beraberinde getirmesinden kaynaklanıyor. Bunlar arasında; kullanıcıların bilinçlenerek taleplerinin artması, işverenlerin iyi mimarlık üretimi konusunda teşvik edilmesi, mimarların sadece kullanıcıya ya da işverene değil çevreye karşı duyarlı olma baskısını daha fazla hissetmesi, teknolojik gelişmelerin yapı üretim teknikleri ve malzeme çeşitliliğini artırması buna karşın süreçlerin kısalması, maliyetlerin düşmesi, yapı üretiminin artması sayılabilir.

Kitabın tasarım konsepti farklı okuma şekillerini imkan sağlıyor!

Kitap “çağdaşlık” ve “yenilikçilik” adına kurgusuyla da kendini kanıtlıyor. Bu dizi raflarda dururken okuyucuya tekrar tekrar okuma, inceleme ve kitabı bir kaynak olarak kullanma imkanı sunacak şekilde tasarlandı. Kitap tasarımı gereği pek çok farklı okuma şekline imkan veriyor. Nasıl mı? Kitabı baştan sona Türkçe ve İngilizce olarak kesintisiz her iki dilde de okumak mümkün. Turizm ve Rekreasyon yapılarını kendi kategorileri içinde incelemek ve karşılaştırmak mümkün. Projelerin az ve öz künye bilgileri bol ve büyük görsellerle birleşince tüm kitabı baştan sona görsel olarak okumak mümkün. Bir taraftanda her bina için kendi mimarının yorumunu ve tüm projelere değerlendirme yazan Deniz Güner’in her bina için bulunduğu çevre bağlamında konumunu inceleyen, tasarım, strüktür, getirdiği yenilikler ve kullanıcıları açısından binaların tasarım yorumlamasını okuyarak da kitabı tamamlamak mümkün. Binaların künyesinde yer alan QR kodları ile de elinizdeki akıllı bir telefonla kitaba sığmayan bilgilere, binanın harita üzerindeki yerine ve pek çok farklı görsele web sitesine bağlanarak okumak mümkün. Türkiye’deki mimarlık ortamından bir kesit alan kitapta projelerin yanı sıra son dönemde işleriyle öne çıkan mimarlar ve mimarlık ofisleri de kısa tanıtımlarıyla yer alıyorlar.

50 seçkinin içinde farklı şemalara sahip konaklama yapılarına yerveriliyor. Butik otellerden 2000 kişilik tatil köylerine, kent otellerinden, dağ oteline kadar geniş bir yelpazade konaklama yapıları sıralanıyor. Rekreasyon yapıları arasında da modern insanın işdışı zamanınında vakit geçirdiği yapılar sıralanıyor. Park, plaj, eğlence yeri, yeme&içme yerleri, marinalar gibi yapılardan örneklere yer veriliyor. 2000‘lerle birlikte artan ve hızla çoğalan tematik oteller, apart oteller, marinalar da ayrıca inceleniyor.

Zekiye Nazlı’nın tasarladığı, Banu Binat & Neslihan Şık’ın editörlüğünde, Deniz Güner’in mimari eleştirileri eşliğinde hazırlanan kitap turizmci, mimar ve sosyolog bakış açısından modern insanın iş dışı boş vakit ve tatillerini geçirdiği yapı türlerini sektörün yansımalarıyla inceleyen değerlendirme yazıları ile başlıyor. Sosyolog Doç.Dr. Zafer Yenal, Türkiye’deki turizm yapılarının hikayesinin baş kahramanı olan Tuncay Çavdar, turizm sektöründen Tavit Köletavitoğlu ve bu konuyu akademik olarak inceleyen Doç Dr Sedef Artun kendi uzman bakışlarını aktardılar.

VitrA ve TSMD’nin mimarlık kültürüne katkı için hazırladığı bu kitap geniş bir projenin parçası, www.vitracagdasmimarlikdizisi.com üzerinden ulaşılan projenin web sitesinde geçtiğimiz yılın konusu olan Ticari Yapılar tipolojisinde pek çok binaya ve bu yılın konusunda da turizm ve rekreasyon yapıları hakkında pek çok bilgiye ulaşmak mümkün.

Kitap Künye

Editör: Banu Binat, Neslihan Şık
Eleştirmen: Doç.Dr.Deniz Güner
Sanat Yönetmeni: Erkan Nazlı
Tasarım: Zekiye Nazlı
Seçici Kurul: Banu Binat, Doç.Dr. Deniz Güner, Ertuğ Uçar
Danışma Grubu: Banu Binat, Doç.Dr. Abdi Güzer, Yeşim Hatırlı, Erkut Şahinbaş, Arzu Uludağ Elazığ